Haberleşme Kabloları
İletişim, konuşarak, yazarak veya telefon hatları veya bilgisayarlar gibi diğer bazı araçları kullanarak bilgi iletmek veya alıp-vermek, göndermek veya almaktır. İletişim günlük hayatta birbirimizi anlamak için kullandığımız en önemli aktarım kanallarından biridir. Bilgi akışını önemli ölçüde etkiler. Günümüzde fiziksel iletişimin karşılıklı olarak gerçekleştiği kadar, uzak mesafe ve online bağlantılarla da dijital iletişim artmıştır.
Latince uzaklık anlamına gelen "tele" kelimesinden de anlaşılacağı gibi telekomünikasyon, uzak mesafeler arasındaki iletişimin elektronik yollarla sağlanmasıdır. Haberleşme yöntemleri, telefon, kablosuz ağ bağlantısı, uydu üzerinden desteklenen elektronik iletişim kanalları olabilir.
Telefon sistemlerinde iletişim kurmak için kullanılan sinyaller sürekli dalgalar halinde iletilir. Analog olarak bilinen bu yöntem sadece sesleri iletmek için yeterlidir. Sinyalleri iletmek için bakır haberleşme kabloları kullanılır. İlk olarak 1877'de kullanılmaya başlanan telefon kabloları günümüzde hâlâ geliştirilme aşamasındadır.
Haberleşme kabloları, ülkelerin telefon sistemlerine ve bu amaçla oluşturulmuş üretim standartlarına bağlı olarak kullanılmakta ve seçilmektedir. Bir telefon cihazını fişe bağlamak için evlerimizde bir çift telefon kablosu gibi basit yapılar kullanıyoruz ama sistemi yöneten operatörlerin yüzlerce çiftten oluşan kablolara ihtiyacı var. Altyapıda halen kağıt yalıtımlı telekomünikasyon kabloları bulunmakla birlikte, kurulum kolaylığı, yüksek yalıtım direnci ve çevre koşullarına karşı direnci nedeniyle son zamanlarda polietilen gibi plastik yalıtımlı kablolar tercih edilmektedir.
Erse tarafından üretilen telekomünikasyon kablo çeşitleri:
PDV tipi kablolar, bina yönetim sistemi dahil alçak gerilim sistemlerinde haberleşme kablosu olarak kullanılmaktadır. Bina içi tesisatlarda, telefon santrallerinde ve abone dağıtımlarında kullanılabilir. Kablo betona veya zemine gömülmemelidir.
PDV kabloları DIN EN 60228 standardına göre 0,5 mm çapında Sınıf 1 elektrolitik mono çıplak bakır iletkenden oluşmaktadır. Kalaylı bakır iletken kullanıldığında PDV-K olarak adlandırılır. Yalıtım için PE kompound kullanılmaktadır. Polietilen (PE) bileşikleri mükemmel dielektrik özelliklere sahiptir. Olağanüstü elektriksel özellikler arasında yüksek yalıtım direnci ve iyi aşınma direnci bulunur. 10 çifte kadar, damarlar yıldız-dörtlü olarak bükülür. 10 çiftten sonra, 5 yıldız dörtlü bir grup; ve 5 veya 10 grup bir birimi oluşturur. Her grup renkli polipropilen tanımlama bandı ile sarılır. Kılıf olarak PVC kompound kullanılmaktadır. Alev geciktirici özelliklere sahiptir. Yaşlanma mukavemeti, esneklik gibi mükemmel mekanik özelliklere de sahiptir.
Dış mekan telefon kablosuna ihtiyaç duyulursa PE kılıflı versiyon tercih edilmelidir. KPD-PAP kabloları dış ortamlara ve direkt gömmeye uygundur.
VBV tipi kablolar, bina yönetim sistemi dahil alçak gerilim sistemlerinde telekom kablosu olarak kullanılır. Bina içi tesisatlarda, telefon santrallerinde ve abone dağıtımlarında kullanılabilir. Kablo betona veya zemine gömülmemelidir.
VBV kabloları, 0,5 mm çapında Sınıf-1 elektrolitik mono çıplak bakır iletken içerir. Kalaylı bakır kullanıldığında VBV-K olarak adlandırılır. Yalıtım için PVC kompound kullanılmaktadır. PVC yalıtım elektriksel olarak PE yalıtımından daha iyi değildir. Bu nedenle PDV kablosuna göre daha kısa mesafelerde kullanılmalıdır. Kablo özü çiftli elemanlar şeklindedir. Kılıf kaplaması için PVC kompound kullanılmaktadır. Alev geciktirici özelliklere sahiptir. Yaşlanma mukavemeti, esneklik gibi mükemmel mekanik özelliklere de sahiptir.
VBAPV tipi kablolar, bina yönetim sistemi dahil alçak gerilim sistemlerinde telekom kabloları olarak kullanılır. Elektromanyetik ekranlamanın gerekli olduğu bina içi tesisatlarda, telefon santrallerinde ve abone dağıtımlarında kullanılabilir. Kablo betona veya zemine gömülmemelidir.
VBAPV tipi kablonun yapısı, ekranlama dışında VBV ile aynıdır. Ekran tabakasında sırasıyla polyester bant, 0,5 mm kalaylı bakır topraklama teli ve Al-PES bant bulunur.
HBH tipi kablolar, bina yönetim sistemi dahil alçak gerilim sistemlerinde haberleşme kablosu olarak kullanılmaktadır. İnsan hayatının ve değerli malzeme ve ekipmanların korunması gereken yerlerde bina içi tesisatlarda, telefon santrali ve abone dağıtımlarında kullanılabilir. Kablo betona veya zemine gömülmemelidir.
HBH kabloları DIN EN 60228 standardına göre 0,5 mm çapında Sınıf 1 elektrolitik mono çıplak bakırdan oluşmaktadır. Kalaylı bakır kullanıldığında HBH-K olarak adlandırılır. Yalıtım için PE kompound kullanılmaktadır. Kablo kılıfı halojen gazlar ve zehirli duman oluşturmayan HFFR Bileşikten yapılmıştır.
J-Y(St)Y…Lg tipi kablolar, elektromanyetik parazitin olduğu yerlerde bina yönetim sistemi dahil alçak gerilim sistemlerinde tele-sinyal ve alarm kablosu olarak kullanılır. Kablo duvarla çevrilmemeli veya zemine gömülmemelidir. Bina içi haberleşme sistemleri, bina içi ses sistemleri ve güvenlik sistemleri için kullanılabilir.
Bu kablolar; VDE 0815 standardına göre üretilmektedir. DIN EN 60228 standardına göre Sınıf 1 elektrolitik mono çıplak bakır iletkene sahiptirler. İletken kesit alanı 0,6 mm, 0,8 mm, 1,0 mm ve 1,5 mm² olabilir. Yalıtım ve kılıf için PVC kompound kullanılmaktadır. Ekran katmanında sırasıyla; polyester bant, kalaylı bakır tahliye teli ve Al-PES bant bulunur.
Talepleriniz için hizmetinizdeyiz! Haberleşme kablolarındaki en iyi fiyatı satış ekibimizden, teknik konulardaki sorularınızın yanıtlarını teknik ekibimizden alabilirsiniz. Ürün yelpazemiz ve haberleşme kablolarının olası uygulamaları hakkında size tavsiyede bulunmaktan mutluluk duyacağız. Merkez ofis telefon numaramızdan bizimle iletişim sağlayabilir, satis@ersekablo.com.tr adresine e-mail gönderebilirsiniz.
PDV & PDV - K
VBV & VBV-K
HBH & HBH-K
VBAPV & VBAPV-K
HBAPH & HBAPH-K
J-YY...Lg
J-HH...Lg
J-Y(St)Y...Lg
KPD-PAP